Otok Korčulu su stari Grci nazvali Korkyra Melaina, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao Corcyra Nigra, Crna Korčula.
Ime zahvaljuje bujnoj mediteranskoj vegetaciji, a danas je, osim po prirodnim ljepotama i izuzetnoj kulturnoj baštini, poznata i po tisućljetnoj tradiciji izrade vrhunskih vina.

Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa – u središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk.
Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali.

Vina otoka Korčule krasi izrazita osobnost, kompleksnost, naglašene sortne arome i visoki alkoholi kao odraz mirisa, okusa i klime Mediterana.
Ona su posebna i po izrazito finim kiselinama, neobičnim za vina toplih podneblja, što ih čini izrazito svežim i pitkim.